top of page
  • Skribentens bildCornelia

Bokrecension: Ett hov av taggar och rosor

Tack vare TikTok har jag återfunnit mitt intresse för att läsa och varför inte dela med mig av mina tankar om böckerna jag läser? Så här kommer min första bokrecension. Nedan är en minirecension, liksom en snabbkoll på vad jag tycker om boken!

Det går att klicka på bilden för att få den större


Så ja, när jag börjar skriva den här texten som är tänkt att bli någon sorts recension är jag mer än halvvägs in i andra boken i serien. Jag borde kanske börjat direkt när jag läst ut första boken men det slog mig nu att jag vill skriva om det!


De flesta vet ju vad Sagan om Ringen och Harry Potter är, fantasy ja. Jag är en riktig sucker för fantasy men har mest tagit del av genom film genom åren. Det som BookTok, TikTok's hörna för folk som läser, introducerat mig till är fantasy på en annan nivå. Nog för att Sagan om Ringen är något av det bästa vi har och inget slår den så måste jag säga att denna fantasyn tickles another itch inom mig jag inte visste att jag hade.


På TikTok såg jag så många gånger klipp som handlade om "ACOTAR" hit och dit och till slut googlade jag för att få mer info. Vilket visade sig vara en bok, en serie böcker.


ACOTAR eller A Court Of Thornes and Roses som förkortningen står för är en serie fantasyromaner för vuxna skriven av Sarah J Maas. På svenska heter boken Ett hov av taggar och rosor.


En liten touch av boken

Boken tar plats i en annan värld än vår, i en liten fattig by där människor lever. Efter att huvudkaraktären Feyre Archeron mördar en fe blir hennes straff att följa med till feernas land, Prythian. Efter att hon anlänt i Prythian fortsätter historien om hur hon går från att hata sin nya fe till hyresvärd på grund av de historier hon vuxit upp med till att förstå att allt det var mer eller mindre lögn. Men lyckan varar inte länge när en mörk kraft härjar i Prythian och Feyre måste hitta ett sätt att stoppa den - eller låta den förgöra hela världen.


Mina tankar

Jag fastnade direkt när jag började läsa. Från första början blev jag förflyttad till en annan värld. Vilket för mig är heja tjusningen med både böcker och film. I världen jag fick se fanns det allt möjligt magiskt så som olika varelser och väsen, magi, otroliga platser men även mörker. Monster och platser som för mig att rysa bara nu när jag tänker på dom. En perfekt blandning om du frågar mig. Det kan ju inte vara blommor och glitter hela tiden.


Feyre (❤️), huvudkaraktären är en fenomenal karaktär. Nog för att hennes utveckling kanske är större i andra boken men hon är otrolig. Jag tycker att det många gånger i fantasy alltid ska vara dessa starka män som ska lyckas rädda världen men här är det en nittonårig tjej som bär den tyngden. De andra som syns mest i boken är feer och jag tycker Sarah J Maas gör ett otroligt jobb med att skapa något som, iallafall jag inte sett eller läst förut. Samma sak gör hon med de väsen och monster hon skapat, otroligt bra.


Jag skulle säga att boken är ganska jämn i spänning fram tills slutet. Jag trodde inte mina ögon när jag läste. Det är så mörkt, otroligt mörkt. Det är läskigt men så otroligt spännande. I någon slags variant av Hunger Games ska Feyre överleva och i samma veva försöka rädda världen och sin kärlek Tamlin. Jag kommer såklart inte spoila men slutet är fenomenalt. I denna del av boken blir vi introducerade till karaktärer som har stor betydelse för slutet av boken men även för resten av historien som fortsätter i andra boken. Vi får inte veta så väldigt mycket om till exempel Rhysand egentligen men nog för att det inte ska krävas någon direkt presentation av honom i andra boken.


Världen som Sarah byggt i den här boken är otroligt fängslande. Den är allt jag önskar att en magisk värld ska ha. Och ännu bättre blir den när man börjar på bok nummer två i serien. Men mer om det tänker jag skriva i recensionen av bok nummer två.


Jag höll nästan på att glömma att nämna att boken innehåller en del spice 🌶️. Med andra ord romans och mer än så. Så för den som absolut inte vill läsa sånt är nog inte denna bok lämplig. Men om man inte har något emot det så är det inte jättemycket utav det men man bör vara medveten, tycker jag i alla fall!


Så vad är min slutsats?

Summan av det hela är att den är en otrolig bok och att jag är tacksam över att BookTok fick mig intresserad av boken och dessutom väckt mitt intresse för att läsa igen. Det var ändå ett tag sen, typ 10 år? Plus minus 2 år kanske. Varför boken bara har fyra av fem stjärnor i bilden är för att bok nummer två är ännu bättre än denna haha.


Det är exakt en månad idag sen jag började läsa boken och tanken är att jag ska börja på bok tre ikväll. Jag har alltså läst två böcker på mindre än en månad, det har nog aldrig hänt förut haha!


Om du läst ända ner hit så vill jag säga ett tack(!) och jag hoppas att du tyckte det var någorlunda intressant! Recension för Ett hov av dimma och vrede är på gång! 💜✨

Heej!

Cornelia här, jag är en tjej med kreativt kaos. Jag är 25 år och bor tillsammans med min sambo och två katter utanför Stockholm.

Jag älskar att vara kreativ och det är det jag vill att bloggen ska handla om och kanske lite annat smått och gott ibland!

I mitt kreativa kaos pysslar jag med bland annat foto, vattenfärg, inredning och annat skoj. ✨

Mobilen 23 aug 035.JPG
bottom of page